Czy jogurt naturalny może być pełnowartościowym posiłkiem?
Tak, ale zdecydowanie warto wzbogacić jogurt o kilka dodatkowych składników, dzięki którym zwiększy się zarówno wartość odżywczą, jak i kaloryczność posiłku.
Dlaczego chcemy, aby nasz posiłek miał więcej kalorii? Przede wszystkich zapewni nam to dłuższą sytość.
Opakowanie jogurtu naturalnego (150 g) dostarczy nam jedynie około 100 kcal, czyli trudno potraktować wtedy jogurt jako pełnowartościowy posiłek. Komponowanie jadłospisu o posiłki o tak małej kaloryczności spowoduje, że przez większość dnia będzie nam towarzyszyło uczucie głodu i chęć na podjadanie ….a podjadając sięgamy najczęściej po niezdrowe przekąski, a tego przecież chcemy uniknąć 🙂
Co warto dodać do jogurtu?
- owoce, najlepiej jagodowe (borówki, porzeczki, jagody, truskawki, maliny, ale oczywiście może być też jabłko:) – źródło witamin, ale też błonnika
- orzechy i nasiona: źródło dobrego tłuszczu
- nasiona chia: źródło kwasów omega-3
- świeżo zmielone siemię lniane: źródło kwasów omega-3, błonnika i wielu składników mineralnych
- cynamon: właściwości przeciwzapalne ..ah ten zapach
- pestki dyni, nasiona słonecznika
SMACZNEGO!