Sałatka z serem feta

Dziś przedstawiam Wam sałatkę, która gości u mnie na talerzu prawie każdego poranka. Jem ją o kilku miesięcy i nadal mi się nie znudziła. Na zdjęciu wersja z serem feta, bo po niego sięgam najczęściej, ale są dni, kiedy ser zamieniam na jajka lub wędzonego łososie.

SKŁADNIKI

  • dowolny mix sałat
  • pomidor (w okresie zimy i wczesną wiosną sięgałam po pomidory suszone)
  • papryka
  • cebula
  • szczypiorek lub pietruszka
  • oliwki – 5 sztuk
  • oliwa z oliwek – 5 g
  • ser feta* – 50g lub 2 jajka lub 50 g łososia wędzonego
  • świeżo mielony pieprz i nasiona czarnuszki

*Ser feta, który ja używam to Tolonis z mleka owczego (min 70%) i koziego (max 30%) dostępny w Biedronce

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki kroję i mieszam. Gotowe 🙂

Jak widzicie, nie kontroluję ilości warzyw w sałatce, odmierzam jedynie oliwę, oliwki oraz ser lub łososia, aby mieć kontrolę nad kalorycznością sałatki. Ser feta, łosoś oraz jaja to nie są produkty równoważne pod względem kaloryczności lub makroskładników, ale w zależności od składu porannej sałatki wiem jak komponować pozostałe posiłki w ciągu dnia.

Oliwa (5ml) + 5 oliwek + 50 g sera feta:                    186 kcal, B: 7 g, T:16 g, W:3 g

Oliwa (5ml) +5 oliwek + 50 g wędzonego łososia: 134 kcal, B: 11 g ,T:10 g,W:1 g

Oliwa (5ml) – 5 oliwek + 2 jajka:                                   208 kcal, B: 13 g ,T:16 g,W:2 g

Smacznego!

 

Back to top