Muffiny z borówkami

Chcąc wykorzystać zapasy z poprzedniego lata, postanowiłam upiec muffiny. Z borówkami mam pewien problem, bo świeże są przepyszne, ale po przetworzeniu zdecydowanie tracą na swojej atrakcyjności 😕 Na szczęścia w muffinach borówki sprawdzają się wyśmienicie i smakują równie dobrze 🙂 Muffiny posłodziłam jedynie dojrzałym bananem. Dla nas to wystarczyło, ale jeżeli ktoś woli bardziej słodkie wypieki, polecam dodać słodzik lub miód.

SKŁADNIKI: na 12 sztuk

  • Borówki lub inne jagody (u mnie mrożone) – 200 g
  • Banan dojrzały – 1 szt.
  • Jajka – 2 sztuki
  • Mąka pszenna pełnoziarnista – 1 szklanka (130 g)
  • Mąka żytnia razowa – 1 szklanka (120 g)
  • Proszek do pieczenia – 1 czubata łyżeczka (6 g)
  • Mleko lub niesłodzony napój roślinny – ½ szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy – 100 g

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszaj wszystkie składniki, na końcu dodaj borówki.
  2. Piecz 25 min w 180 stopniach.

Smacznego!

1 sztuka: 180 kcal, B: 4g, T: 10g, W: 21g

Back to top