Gofry gryczane z awokado

Kilka razy próbowałam zrobić popularne ostatnio gofry z kaszy gryczanej. Niestety wychodziły bardzo przeciętne, a przede wszystkim były mało chrupiące, a to najbardziej lubię właśnie w gofrach 🙂 Myślę, że nie poddam się i jeszcze będę próbowała zrobić gofry z kaszy, ale na razie prezentuję Wam zdecydowanie szybszą wersję gofrów gryczanych z użyciem mąki gryczanej 🙂 Gofry wychodzą super i jeżeli cierpliwie czeka się aż dobrze się wypieką, to są super chrupiące.

SKŁADNIKI: na 8 sztuk

  • Mąka gryczana – 2 szklanki
  • Mleko lub niesłodzony napój roślinny – 1,5 szklanki (ok. 380g)
  • Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • Maślanka/ kefir/ jogurt naturalny – 1 szklanka
  • Jajka – 2 sztuki
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki + olej do posmarowania gofrownicy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy na 15- 20 min.
  2. Pieczemy gofry (czas należy dostosować do mocy gofrownicy).
  3. Po wyjęciu z gofrownicy, gofry wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy kilka minut do odparowania.

Smacznego!

1 gofr bez dodatków: 236 kcal, B: 9g, T: 10g, W: 30g

1 gofr z 1/4 awokado posypany sezamem: 293 kcal, B: 10g, T: 16g, W: 32g

Back to top