SKŁADNIKI: na 8 sztuk
- Mąka gryczana – 2 szklanki
- Mleko lub niesłodzony napój roślinny – 1,5 szklanki (ok. 380g)
- Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- Maślanka/ kefir/ jogurt naturalny – 1 szklanka
- Jajka – 2 sztuki
- Olej rzepakowy – 3 łyżki + olej do posmarowania gofrownicy
PRZYGOTOWANIE:
- Mieszamy wszystkie składniki i pozostawiamy na 15- 20 min.
- Pieczemy gofry (czas należy dostosować do mocy gofrownicy).
- Po wyjęciu z gofrownicy, gofry wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy kilka minut do odparowania.
Smacznego!
1 gofr bez dodatków: 236 kcal, B: 9g, T: 10g, W: 30g
1 gofr z 1/4 awokado posypany sezamem: 293 kcal, B: 10g, T: 16g, W: 32g